Przepis na:
Wędzonego Karpia Zatorskiego
Karpie o wadze od 1,5kg do 2kg oczyścić, pokroić w dzwonka, a następnie opłukać i ułożyć w dużym naczyniu lub garnku. Układamy rybę warstwami przekładając je cebulą i posypując przyprawami w celu nasolenia oraz nadania rybie odpowiedniego zapachu. Przyprawa składa się z: soli, pieprzu (mielony, czarny), przyprawy do ryb oraz wegety. Tak przygotowane ryby odkładamy do chłodnego i ciemnego pomieszczenia na okres około dwóch dni. W tym czasie mieszamy dzwonka dwa razy dziennie w celu jednakowego nasączenia przyprawą.


Po dwóch dniach ryby płuczemy, osuszamy i wkładamy do wędzarni. Wędzimy najlepiej drewnem owocowym w końcowym etapie dodając drewno olszyny co nada rybie ładny złoty kolor. Wędzić od 8 do 10 godzin w zależności od wielkości ryby. Przechowywać ułożone warstwami, przełożonymi młodymi pokrzywami najlepiej w koszu wiklinowym. Pokrzywy są naturalnym środkiem który umożliwia długie przechowywanie ryb.
życzymy smacznego