W dniach 8 i 9 października 2011 roku na terenie Doliny Karpia odbyły się barwne Targi Produktu Lokalnego i Spotkanie promocyjne „Smak na produkt”, będące uhonorowaniem międzynarodowego projektu współpracy o tym samym tytule. Na zaproszenie Lokalnej Grupy Działania Stowarzyszenie Dolina Karpia w spotkaniu w gminie Zator wzięli udział Partnerzy:

    – Podhalańska Lokalna Grupa Działania,

    – Stowarzyszenie Rozwoju Orawy,

    – Stowarzyszenie Białych Górali i Lachów Sądeckich,

    – Lokalna Grupa Działania „Nad Biała Przemszą”,

    – Lokalna Grupa Działania Dunajec – Biała,

    – Lokalna Grupa Działania – Zielony Pierścień Tarnowa,

    – Lokale Aktionsgemeinschaft Regionale Entwicklungsgemeinschaft Region Villach – Hermagor z Austrii.

Oficjalnego otwarcia Targów dokonali Burmistrz Zatora Pan Zbigniew Biernat, Prezes Zarządu Stowarzyszenia Doliny Karpia Pan Franciszek Sałaciak oraz Prezes Podhalańskiej Lokalnej Grupy Działania Pan Maciej Szostak.

Pomimo nieszczególnych warunków pogodowych sobotnia uroczystość, odbywająca się na Łowiskach Podolsze zebrała liczną rzeszę osób chcących zasmakować lokalnych produktów, prezentowanych przez wystawców. Przybyli zarówno mieszkańcy Doliny Karpia (z gmin powiatu oświęcimskiego i wadowickiego), ale także osoby z Wadowic, Oświęcimia, Chrzanowa, Krakowa a nawet Mysłowic.

Całą sobotę zgromadzeni degustowali kilkadziesiąt specjalnie wybranych produktów lokalnych dostępnych na 8 stoiskach, w tym kilkanaście, które już niebawem będą zgłoszone do Urzędu Marszałkowskiego w celu wpisania na Listę Produktów Tradycyjnych! Były to m. in. Tarcioki, Kapuśniarka z grzybami, Ciasto z kruszonką po orawsku, Placki z blachy, Zawijańce weselne, Strząska, Siuśpaj czy Salami z Karyntii. Naturalnie- nie zabrakło również naszego królewskiego karpia.

 

Uczestnicy brali udział także w warsztatach rękodzieła, wędzenia karpia oraz szkółce wędkowania.

Kapituła konkursowa w składzie:

    – Tadeusz Arkit – poseł na Sejm RP

    – Jacek Jończyk – Starosta Powiatu Wadowickiego

    – Marta Królik – Wicestarosta Wadowicki

    – Zbigniew Biernat – Burmistrz Zatora

    – Franciszek Sałaciak – Prezes Zarządu Stowarzyszenia Dolina Karpia

    – Jerzy Chrząszcz – naczelnik Wydziału Promocji Powiatu, Kultury i Sportu Starostwa

    – Powiatowego Oświęcimskiego

    – Mariusz Figura – wójt Gminy Polanka Wielka

    – Bogusław Antos – wójt Gminy Brzeźnica

    – Mariusz Krystian – wójt Gminy Spytkowice

 

w konkursie „Najsmaczniejsza potrawa lokalnao puchar Starosty Powiatu Oświęcimskiego – Józefa Krawczyka przyznała: 

I miejsce: Kapuśniarka z grzybami (Stowarzyszenie Białych Górali i Lachów Sądeckich- Łącko)

II miejsce: Sernik królewski (Stowarzyszenie Dolina Karpia- Janina Koterwas- gmina Spytkowice)

III miejsce: Tarcioki (Podhalańska Lokalna Grupa Działania- Murzasichle)

 

W innym konkursie- „Stoisko z Tradycją” o puchar Burmistrza Zatora Zbigniewa Biernata przyznano: 

I miejsce: ART Do Ka (Artyści i Twórcy Doliny Karpia)

II miejsce: Stowarzyszenie Białych Górali i Lachów Sądeckich

III miejsce: Lokale Aktionsgemeinschaft Regionale Entwicklungsgemeinschaft Region

Villach – Hermagor – Austria

 

Trzeci konkurs „Smakosz produktów lokalnych” przeznaczony był dla publiczności, która rywalizowała o puchar Starosty Powiatu Wadowickiego Jacka Jończyka.

I miejsce i tytuł Smakosza produktów lokalnych otrzymała: Barbara Zborowska

II miejsce: Adam Chmura

III miejsce: Piotr Fajczyk

Wszystkim zwycięzcom gratulujemy. 

W niedzielę rano w siedzibie Regionalnego Ośrodka Kultury Doliny Karpia w Zatorze odbyło się Spotkanie Promocyjne „Smak na produkt”, które miało na celu przybliżenie kontekstu realizowanego projektu oraz jego podsumowanie. Liczne prelekcje wraz z puszczoną w tle prezentacją zdjęć z realizacji projektu, w tym wszystkich minionych 8 targów, wywołały dyskusję o wspólnych planach na przyszłość. Po degustacji produktów tradycyjnych uczestnicy spotkania mogli wziąć udział także w warsztatach rękodzielniczych oraz zapoznać się z twórczością grupy ART Do Ka.

Poza przedstawicielami każdej LGD swoje wystąpienie miała także Pani Olga Gałek, która prezentowała referat „Produkt lokalny szansą rozwoju regionu”, co w kontekście Karpia Zatorskiego potwierdziło dobrze obraną drogę rozwoju terenu Doliny Karpia.

Ok. godziny 16 nastąpiło zakończenie Spotkania promocyjnego, a tym samym niezwykle udane zakończenie całego Cyklu Targów „Smak na produkt” – projektu współpracy międzynarodowej realizowanego w ramach Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich, oś 4 Leader.

 

Zobacz zdjęcia z imprezy: